Rei Kawakubo – dekonstruktivna dizajnerica zbog koje se ne pita da li je moda umjetnost

Muzej Metropolitan u New Yorku ovaj je mjesec otvorio izložbu posvećenu radu dizajnerice Rei Kawakubo.

Rei Kawakubo exhibition in Met MUseum, New York

Rei Kawakubo’s exhibition in Met Museum, New York

Rei Kawakubo je rođena u Japanskom glavnom gradu 1942. godine. Krajem 60-ih godina radila je kao freelance stilist. Iako nema formalno obrazovanje na području tekstila vrlo skoro osniva brand COMME des GARÇONS.

1981. godine dolazi i na europsko tržište. Prvo izlaganje je na Pariškom tjednu mode zajedno sa japanskmi kolegama Yammamotom i Miyakeem.
Japanski trojac svojom prvom revijom donosi na europsku modnu scenu utjecaje vlastite kulture, koju obilježava minimalizam, jednostavnost i drugačije poimanje tijela. Prevladava estetika dekonstruktivizma te crna, siva i bijela boja.

Rei Kawakubo by Irving Penn

Rei Kawakubo/ Irving Penn

Tih godina dolazi do korjenitih promjena u modi koje utječu na početak modne revolucije i liberalizaciju modne scene. Rei Kawakubo smatra se jednom od začetnika  revolucionarnih promjena. Njenom, odnosno, njihovom pojavom na europskom modnom tlu dolazi do nastanak “antimode”, konceptualnog prihvaćanja mode i preispitivanje pojmova ljepote i objektivizacije tijela.

Uskoro će takav filozofski pristup modi prihvatiti i skupina europskih dizajnera na čelu sa belgijancem Margielom.

Osim kuluroloških utjecaja Japana na njih značajno utječe i dekonstruktivizam. Filozofski pravca koji primjenu nalazi ponajviše u modi i arhitekturi. Karakterizira ga dualnost duha i tijela, razlamanje, fragmentiranje, unošenje kaosa, uništavanje sklada, slojevitost i raslojavanje, razlikovanje objekta i subjekta, dvosmislenost, negiranje tijela, destrukcija tkanina itd.  Rei sve to prenosi u dizajnerske radove kroz predimenzioniranost odjeće, voluminoznost, asimetričnost krojeva, namjerna oštećenja i crne tkanine.

To su neke osnovne karakteristike njenih kolekcija od početka 80-ih do danas.

No, čak i 40-ak godina kasnije njen dizajn je svevremen, inovativan, uvijek iznova pomiče granice očekivanja i više je nalik umjetničkim eksponatima nego odjeći – iako nije ni jedno ni drugo u klasičnom poimanju, već je IN-BETHWEEN kako kaže i naziv izložbe u njujorkškom muzeju.

Rei Kawakubo exibition in Met Museum, New York

Rei Kawakubo exhibition in Met Museum, New York

 

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.