Upoznajmo zimske klasike – Montgomery kaput

 

Montgomery kaput ili Duffel. Karakteristično kopčanje sa zaponcima, dva našivena džepa ( mogu imati zaklop ali ne moraju), kapuljača, pojačanjena ramenom dijelu radi topline i trajnosti.

Montgomery kaput ili Duffel. Karakterizira ga kopčanje sa zaponcima. Dva našivena džepa ( mogu imati zaklop ali ne moraju).  Kapuljača koja štiti od vremenskih uvjeta je jedan od karakterističnih elemenata Montgomerya. Isto vrijedi i za pojačanje u vidu dodatnog sloja tkanine na ramenom dijelu radi topline i trajnosti.

MONTGOMERY kaput – MONTY, DUFFLE, DUFFEL

Sve su to nazivi za modni klasik koji  sa malim izmjena postoji skoro dva stoljeća. Za modu, koja se mijenja nekoliko puta u godini, to je iznimno dug vijek. Zbog toga taj kaput svevremenog dizajna ubrajamo u klasike modne industrije.

Izvornim dizajnom smatra se takozvani “poljski kaput”. Od imena belgijskog grada Duffel koji se nalazi u provinciji Antwerpena potječe jedan od naziva za taj kaput. U tom belgijskom gradiću u kojem se proizvodilo dosta vune proizvodila se i tkanina od koje se prvotno izrađivao kaput. Bila je to gruba vunena tkanina, u prirodnoj ( bežastoj) boji vune. Velika izdržljivost na habanje učinilo ju je  idealnom za kapute tj. vanjsku odjeću.

Kao i brojni drugi ogrtači, Duffel je preko vojske ušao u mušku garderobu. Nakon Poljske najprije su ga počeli koristiti u britanskoj mornarici krajem 19og stoljeća. Kapuljača i debelo vuneno sukno odlično su štitili od vjetra i ostalih vremenskih uvjeta na moru.

OTIMANJE ZABORAVU  NAKON RATA

Velike količine vojne odjeće koje su se obično proizvodile za vojne svrhe u poratnim razdobljima postale su višak. Britanska tvrtka Gloverall otkupila je veliku količinu tih vojnih viškova.  Distribuirala ih je po vrlo pristupačnim cijenama i tako su dospjele na tržište. Uskoro su ih i sami proizvodili uvodeći minimalne ali funkcionalne izmjene u dizajn kaputa koji odolijeva testu vremena skoro dva stoljeća.
Zahvaljujući spomenutim perfomansama tkanine i kroja Duffel se u uporabi zadržao do danas. U novije vrijeme proizvodi se od puno finije vunene tkanine  naziva  “Melton”. Iz muške mode  ubrzo je prešao i u ženske ali i dječje ormare.

Drugi naziv za taj kaput vrlo karakterističnog dizajna je Montgomery ili Monty i datira iz vremena II. Svjetskog rata. Taj naziv potječe od prezimena britanskog feldmaršala  koji je nosio taj kaput i ponovno ga popularizirao. Njegov nadimak je bio Monty pa se u nekim krajevima i kaput naziva Monty.

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.