Muška moda- što se nosi ove sezone

Muška moda i stilovi za jesen

Muška moda

Što nose moderni dečki?   Tajice? Tunike? Prsluke, sakoe, mašne? Kožnjake, flaneleske karo košulje, uske trapke sa rupama? Spitke sa ružama i spikeove? Adidas Superstar i Authentic Vans?

BRADA…BRADA…BRADA

Svako naše malo misto u duši je uvik isto…. tako su išli stihovi najavne špice kultne serije Miljenka Smoje. Dabome. A da se ta duša malog mista nalazi i u gradu, velikom, malom, malo većem pa cak i cosmopolitskim gradovima i metropolama misao je koja me trefila prije par dana…

Barbers shop all around

Slučajnim slučajem prođoh ( a ne virujem u slučajnosti) pored jednog, a koliko znam i jedinog, mondenog brice u gradu. Mondenog znaci da je prostor puno moderniji nego li je bio u minulim desetljecima, znači da je pun cool igračaka za velike dečke (poput robusnog Harleya u izlogu), nije “butiga” nego “shop”. Znači; da je popularan, stylis i hype … isto znači da svaki brico koji tu radi nije brico nije nego “barber” – pa zna se da na engleskom svaka diploma i svjedodžba više vrijede- tako i triba.  To je dodana vrijednost (samo da naši vrli ministri ne dodaju i porez na tu novostvorenu vrijednost).

Heureka!

Pomalo kišan dan.  Zapravo, više oblačan nego kišan stvarao je neku zanimljivu svjetlost nad gradom. Odlučih malo iskoristiti tu svjetlost i prošetati sa fotoaparatom i provjeriti kako će ta svjetlost izgledati kroz fotoobjektiv…Možda, bacit oko u second hand- baš me zanima, možda skicat materijale ili snimat grafite na gradskim fasadama koje su radili neki od najvežih secesijskih arhitekata… možda nešto drugo. Nije važno, uvik mogu sist na pivu ako ispadne da se nema što raditi po gradu. Uglavnom, Krenuh… u analizu svjetlosti i njenu promjenjivost kroz fotoleće.
U jednom trenutku nađoh se na obali rijeke. Ponekad  volim  doći i gledati kako teče. Naročito na jednom dijelu di se stvara slap,  di se ubrzava rijeka, di se prebija ta snaga vode i pjeni. Ponekad samo gledam. Bez misli, bez ideja.  Ponekad, pak,  zamišljam da joj predam neki svoj jad, baš na tom mjestu, da ga razbije, usitni, prelomi i odnese.
Danas nije takav dan. Već podugo ne odlazim na taj dio rijeke, (ništa me ne jadi) ali sad krenuh u tom smjeru pa možda, ako stignem – samo ću joj zahvaliti. Nisam stigla. Po putu naiđoh na nešto što me podsjeti na modne kampanje  koje sam srela u Istanbulu prije nekoliko godina i gdje su svi muški modeli bili sa bradama. Ništa čudno za Istanbul, ali ipak jako zanimljivo mi se to učinilo. U snimljenim reklamama uvijek isčitavam trendove koji će se pojaviti.  Treba proći koja sezona da ti trendovi zažive i pojave se na ulicama…

Onda se sjetih ovoljetnog godišnjeg i priče o jednom popularnom muškom frizeru-slash-brici-slash-barberu koji se otvorio u gradu… novi svjetski hit; iz Velike Jabuke, tako kruži priča, doša u “naše malo misto”…Bogu hvala da ne odlaze svi, neki se i vrate.
Podsjetilo me to, već tada, na jednog kolegu iz Splita koji je i prije desetak godina u Zagrebu volio odlaziti “kod brice”… prepričavao bi on  toga dana “događaje kod brice” ko Miljenko Smoje….

Sada stojim tu malo dok sve te misli i sjećanja nadolaze  i gledam prema uglu na kojem se smjestio – gentlemens shop. Sve me tenta da zavirin, ali odlucih ostati vani i biti tihi promatrač onih koji ulaze. Samo na trenutak. Samo toliko dok traje taj Heureka! momenat.  Odmah zatim, nastavit ću svojim putem kao i više puta do tada. Na kraju krajeva zaslužili su tih pola sata mira bez prisutnosti ženske energije.

Kako heureka efekt nije danima prosao malo sam zaronila u bespuća interneta da bi pronašla nešto više o tom trendu i svim tim bradatim stilovima koji sam od spomenutog putovanja u Istanbul sve više primjećivala i sretala i na ulicama gradova i u viralnim prostorima. Trenutno je trend brade najveći trend i style advice u muškoj modi.

Međutim, zanimljivo je i to da je to još uvijek rastući trend. Iako moda, kao najvjernija službenica kapitalizma, inzistira i potiče što  bržu izmjenu i zastarjevanje trendova, “trend bradonja ili grooming trend” opstaje već  godinama.

Provjeravajući trenutne statistike pronašla sam da trend sve više  raste. Postaje to industrija sama za sebe. I to je trend koji ujedinjuje sve generacije. Millenialsi, trilenijalsi, x-ići, penzići, kako god se zvali – bradu svi nose. Bradu njeguju. Mažu. Šišaju. Uzgajaju(mada mi se više sviđa beard groomin).

Zanimljiva je to pojava a i popratni odjevni stil uz to. Toliko prostora za kreativnost i individualnost… drukčijost.
Ovo su neki od najzanimljivijih stilova brada i frizura

1.  Van Dyke  stil kakav nosi Johnny Depp

Van Dyke beard – brada u stilu slikaraVan Dykea

2. Standardna brada

Standard brada

3. ” Messy” čupava brada

Neprepoznatljiv u ovoj fazi brade – Brad Pitt

4.  Duga kosa i brada

Ekstravangantni Božo Vrećo

5.  Kovrče i brada – King`s style

Stylish King of the North

6. Pompadour frizura i  klasična “višednevna” brada

popmadour frizura

Pompadour hairstyle and beard

7. ” full kozja bradica”

Yohji Yammamoto

9. Bunholdz

Bandholz – beardbrand

10.  Full brada – klasična ( okrugla) kakvu nosi Damir Urban

Klasična full brada

Classic

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.