Ferragosto Jam – fotopriča iz Rijeke i sa Rječine

Rijeka photocollage
Rijeka photo collage

Započeti godišnji u Rijeci, hm… iako je, apsolutna preporuka posjetiti trsatsku gradinu. Baš na današnji dan, osim ako Vam je isključiva namjera sudjelovati u  obilježavanju blagdana Vele Gospe, bolje je preskočiti zbog velike gužve…ali samu gradinu ili “Trsatski Kaštel” svakako vrijedi posjetiti. Sa Kaštela, koji je jedna od najstarijih srednjovjekovnih utvrda Primorja, pruža  se kolosalan pogled na cijeli  zaljev i na Stari grad.

Ono što nemojte preskočiti je djir po Korzu, Molo Longo, Stari grad.

Rijeka, Croatia
Croatia, Rijeka

Prođite kroz gradska vrata ispod sata, obiđite kalete, možda naletite na neki od glazbenih programa, možda ne. Ali kad ste tamo, preporuka je svakako svratite u “Cukar i kafe”. Dnevna doza hedonizma.

Cukar i kafe bar

Oduševit će Vas šarmantni interijer lokala, ugodna i nenametljiva muzika. Cjelokupni ambijent je divan, ugodan, relaksirajuć. Čaak, usudila bih se reći, sami boravak tamo je svojevrstan godišnji odmor. Sa naglaskom na “odmor”.

Još jedna divna stvar, osim ambijenta, odličnog izbora craft piva, delicija poput sira, salama od istarskog boškarina,  čokoladne kroštate, koktela od bosiljka, humusa… ma svega- uopće ne mogu stati nabrajati a nisam to “tila ni spomenit”… divna stvar koju sam “tila spomenit” je osoblje.

Zadnjih dana se svašta piše i o gostima i o konobarima, i o mladima i o starima, i o manči i peglanju “gaća” na crtu… ovi konobari su divni. Mladi. Profesionalni. Ugodni. Ne rade “priko one stvari”. Speglani na crtu i “zrihtani po p.s.-u”. Iako su neki tetovirani, ispirsani, sa ringovima i bez, nije važno (dapače). Ovdje je kvaliteta usluge besprijekorna. Ne ostavljaju dojam da je naglasak na manči, da ih muče interni konflikti i da im je teško raditi…Bez imalo problema, i greške,  preporučaju i kombiniraju hranu i piće sa menia… Nemojte ih zaobići ako si želite  H od hedonizma ili ako želite zaobići i zaboraviti stres na godišnjem odmoru.

dizalice, pink Giraffe, Rijeka
Molo Longo, Rijeka, pink Giraffe

Ono što obožavam su ove metalne grdosije koje se vide iz svih dijelova grada i na svim stranama. Nalikuju na velike  žirafe. Imaju i ime; “zaljubljene”, “Blue”, “Mommy”.

Sutra u  ranu zoru put vodi prema izvoru Rječine i dalje nastavak prema jugu do Pozdrava Suncu i Morskih Orgulja. Zbog toga danas nema pretjerivanja u “pub crawl” disciplini,  ali ako Vas ta disciplina najviše zanima – preporuka; u blizini hedonističkog cafea su  pivnica Bard, River pub, Rakhia bar… Korzo, gat Karoline Riječke….  a dalje će Vas usmjeriti noć (i alkohol)…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *